Curtea de Conturi a constatat 5 abateri ale TVR, în organizarea „Cerbului de Aur“. Un parlamentar cere demisia directorului TVR

Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri la TVR, în urma unui audit financiar asupra activității Televiziunii publice în 2018. Abaterile au fost legate, în principal de Festivalul Cerbul de Aur și de diverse contracte de drepturi de autor, după cum reiese în datele furnizate de Curte deputatului Gigel Știrbu, șeful Comisiei pentru Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă. Acesta a transmis, miercuri, HotNews.ro răspunsurile Curții, el afirmând într-un comunicat că președintele TVR, Doina Gradea, a încălcat legea, fapt pentru care îi și cere acesteia demisia.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Gigel Știrbu, Curtea de Conturi a constatat 5 abateri în urma controlului la TVR: 

1. Încheierea unor contracte de drepturi de autor, respectiv de drepturi conexe, s-a realizat ulterior perioadei în care trebuia efectuată prestația, cu întârzieri de până la 70-89 de zile. „Procesul încheierii acestor contracte nu este reglementat în mod corespunzător“, iar operațiunile aferente „au fost realizate formal“.

2. Au fost încheiate contracte de drepturi de autor/proprietate intelectuală pentru artiștii reprezentați de agenția Global Records, pentru recitaluri la Cerbul de Aur 2018, contracte ce includ costuri (transport, cazare, mese) neaprobate în Comitetul Director. Așa au fost făcute plăți din alocații bugetare în sumă de 11.365 de lei, fără documente justificative.

3. În 2018, TVR nu a executat bugetul de venituri și cheltuieli al Festivalului „Cerbul de Aur“ potrivit surselor de finanțare aprobate prin hotărâri ale Comitetului Director/Consiliului de Administrație. Conducerea TVR nu a ținut seama de sursele de finanțare stabilite prin documentațiile de achiziții pentru desfășurarea evenimentului. Deși pentru unele cheltuieli au fost indicate surse proprii, conducerea a cerut ulterior deschiderea de credite bugetare și recuperarea sumelor de la buget.

4. Au fost încheiate contracte de drepturi de autor/proprietate intelectuală pentru artiștii care au avut recitaluri la Cerbul de Aur 2018, suportate din fonduri publice, „în condițiile nerealizării unei bune gestiuni financiare a fondurilor publice“.

5. Întrucât organigrama SRTv nu reflectă realitatea, anul trecut au fost încheiate contracte de cesiune a drepturilor de autor pentru traducerea de programe, deși în cadrul serviciului selecție film erau prevăzute 14 posturi de traducător, dintre care 13 figurau ca ocupate. Valoarea contractelor de drepturi de autor, în acest sens, s-a ridicat la 47.552 lei.

Parlamentarul PNL Gigel Știrbu care a transmis comunicatul de presă  o acuză pe Doina Gradea, președinte-director general al TVR, că „a încălcat legile statului, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului de Administrație al SRTv, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Comitetului Director al SRTv, Hotărârile Consiliului de Administrație al SRTv (…)“ și îi cere demisia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.