Ministerul Mediului vrea ca 75% din parcurile naționale să fie strict protejate. Un proiect de lege din 2017 va fi reintrodusă în circuitul parlamentar

Ministerul Mediului vrea ca 75% din suprafața de pădure a fiecărui parc național să intre în categoria de strictă protecție (T1), astfel încât pe acele zone să nu fie făcute niciun fel de intervenții. Restul de păduri din parcurile naționale ar trebui să intre în zone de tip T2, în care se pot face doar lucrări de întreținere, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexa, prezent azi în rezervația Piatra Craiului.
Ministrul Mediului a anunțat că a solicitat ca inițiativa legislativă pe care a avut-o în anul 2017, pentru introducerea unor măsuri care să ducă la majorarea până la 75% a zonelor de strictă protecție, să fie readusă în Comisia de Agricultură și Mediu din Camera Deputaților. „Din păcate, aceas iniţiativă din 2017 a luat aviz negativ de la Comisia de Agricultură și mediu , fiind invicat motivul, atunci, că avem acest grad atins. Nimic mai fals. În prezent avem sub sub 50% din pădurile din parcurile naţionale, incluse în zone de strictă protecţie”, a declarat Costel Alexa.
Potrivit diectorului Parcului Naţional Piatar Craiului, Mircea Vergheleţ, în această rezervaţie, în prezent 43% din suprafaţa de pădure se află în zonă de strictă protecţie.

“În 2006, avea 4.878 de hectare de pădure, în zonă de strictă protecţie în Piatra Craiului, iar în present am ajuns la 6.945 de hectare. În luna martie s-a aprobat ultima ediţie a planului de protecție şi am introdus incă 315 ha, în  zona accesului către cabana Curmătura, unde nu se vor putea face intervenţii de niciun fel”, a explicat Mircea Vergheleţ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.