FOTO. Primul troleibuz, din cele 26 comandate din Polonia, a ajuns la Braşov. Întreg lotul va fi livrat până în iunie şi va deservi 4 linii pe care acum circulă doar autobuze

Primul troleibuz produs de firma poloneză Solaris Bus & Coach S.A., dintre cele 26 achiziționate cu finanțare prin POR 2014-2020, prin intermediul Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA a ajuns ieri la Brașov. Troleibuzul, model „Solaris Trollino 18“, de 18 metri, articulate, are o capacitate de 137 de călători, dintre care 40 pe scaune. 

„Până în luna iulie toate cele 26 vor fi la Brașov. Aceste troleibuze vor asigura legătura dintre 4 cartiere ale Brașovului, Astra – zona Saturn, Valea Cetății, Triaj și Tractorul, cu centrul istoric. Pe lângă aceste troleibuze, achiziționate din fonduri europene cu sprijinul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, din această săptămână vor începe să vină, etapizat, și cele 32 autobuze electrice produse în Cehia. Sperăm ca aceste investiții în creșterea calității serviciului de transport în comun, prin utilizarea troleibuzelor și autobuzelor electrice, să fie încă un motiv pentru brașoveni și turiști să opteze pentru acest sistem de transport, modern și prietenos cu mediul ”, a declarat primarul George Scripcaru. Valoarea achiziției este de peste 92 milioane lei inclusiv TVA, din care 2% reprezintă contribuția Municipiului Brașov și 98% fonduri nerambursabile.

Troleibuzele vor avea toate dotările de confort

La fel ca celelalte care vor sosi, troleibuzul ajuns ieri la Braşov este dotat cu sistem de informare a pasagerilor cu tracking GPS și anunțarea stației următoare, două unități de aer condiționat pentru pasageri și una pentru șofer, două display-uri pentru anunțuri și reclame, patru validatoare, prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi. Vehiculele sunt dotate cu acumulator, care oferă o autonomie de minimum 5 kilometri în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară. Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală spre dreapta, cu o diferență de nivel de 7 centimetri. Articulația este controlată electronic, iar sistemul de propulsie este furnizat de Skoda, motorul având minimum 240 kW (aproximativ 320 cai putere). Viteza maximă a fiecărui troleibuz poate fi de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL) astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h. Troleibuzele au culoarea verde, la fel ca autobuzele noi din flota RATBV.

Noile vehicule vor circula pe liniile 1, 2, 6 şi 31

Cele 26 de troleibuze care vor fi achiziţionate în cadrul proiectului vor deservi liniile 1, 2, 6 şi 31 din municipiu.  În present, acestea sunt deservite integral de autobuze. Alegerea acestor trasee are la bază necesitatea extinderii transportului electric pe rute care nu sunt 100% electrificate, spun reprezentanţii Municipalităţii. Zonele au fost alese în idea de a poluarea în zona centrală a oraşului, până în Livada Poştei, unde se înregistrează cele mai mari volume de trafic, iar transportul public este asigurat în prezent exclusiv cu autobuze convenționale. De asemenea, se urmăreşte activarea unui tronson de reţea aeriană neutilizat în present, pe str. Zizinului şi creşterea gradului de utilizare a altor tronsoane slab deservite de troleibuze, cum sunt cele de pe str. Hărmanului sau bulevardul Muncii. De asemenea, aceste troleibuze noi ar trebui, conform planului, să ducă şi la diminuarea costului ridicat de operare al transportului cu troleibuze. În prezent, acest cost de operare este de 12,49 lei/km.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.