„Marea relaxare”. De azi se redeschid mall-urile, sălile de fitness, centrele balneare. Crește şi numărul participanților permiși la evenimente private

Începând de astăzi, autoritățile din România ridică o serie de restricții impuse din cauza epidemiei de coronavirus, aceasta fiind a treia etapă de relaxare stabilită de autorități.

Vor fi redeschise mall-urile, însă fără restaurante și locuri de joacă sau cafenelele, decât dacă sunt dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber. În aceste condiţii, se respectă prevederile referitoare la terase, respectiv asigurarea unei distanţe minime de 2 metri între mese şi cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiaşi familii la o masă 

În cazul after-school-urilor, creșelor și grădinițelor, acestea vor fi și ele deschise, însă imediat după publicarea unui set de norme metodologice, anunțate de Ministerul Educației pentru prima parte a acestei săptămâni.  

De aasemenea, conform anunțului făcut în urmă cu o săptămână de președintele Klaus Iohannis, de azi, 15 iunie, va fi posibilă organizarea unor evenimente private cu un număr mai mare de participanți și vor fi desechise, cu respectarea măsurilor de distanțare, sălile de fitness și piscinele exterioare.   Tot de azi creşte numărul de persoane care se pot deplasa în grup în drumeţie.

Traficul aerian spre unele destinații europene va fi reluat

De asemenea, Guvernul a decis că se reia traficul aerian spre şi dinspre Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. De asemenea, persoanele care vin din aceste ţări nu mai sunt obligate să stea 14 zile în izolare la domiciliu sau în carantină, aceste state având în ultimele două săptămâni număr redus de cazuri la milionul de locuitori.

Lista cu statele pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni, până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi ţări, scrie news.ro. 

„Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz”, a decis Guvernul.

Autorităţile au precizat, de asemenea, că vor intra în izolare sau carantină şi persoanele care vin din alte state şi care dor tranzitează una dintre ţările aflate în aşa-numita „zonă verde”.

Grupuri mai mari de persoane, acceptate

Începând din 15 iunie, creşte numărul de persoane care pot participa la evenimente private sau care se pot deplasa în grup în anumite scopuri. Astfel, se măreşte la 6 numărul de persoane care nu locuiesc împreună şi care pot participa la activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeţii, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber. 

Evenimentele private în spaţii închise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 20 persoane, în timp ce evenimentele private în spaţii deschise se pot organiza cu participarea unui număr maxim de 50 persoane.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.