Raed Arafat: Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că nu este exclus ca autorităţile să impună măsuri de restricţie zonale sau regionale” acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-Cov-2. În ceea ce priveşte capacitatea sistemului sanitar de a îi tata pe pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 care au nevoie de terapie intensivă, Arafat susţine că sunt zone în care există presiune” pe sistemul sanitar şi zone în care numărul de paturi este, în prezent, suficient.

„Aceste cazuri (de infectare cu SARS-COV-2 – n.r.) cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active. Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare – riscul există (…)  să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei”, a declarat Raed Arafat, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.
 
El a precizat că nu este exclus ca autorităţile să dispună măsuri restrictive pe zone sau regiuni acolo unde se va constata o creştere alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus. 
 
„Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”, a afirmat Raed Arafat, menţionând că nu „o persoană” decide acest lucru, ci specialiştii în baza datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. 
 
Şeful DSU a explicat că astfel de măsuri s-au mai „practicat în perioada care a trecut”, iar legea recent promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi care va intra în vigoare săptămâna viitoare permite acest lucru. 
 
În ceea ce priveşte capacitatea de tratare a pacienţilor care au nevoie de terapie intensivă, Arafat a susţinut că există zone în care aceste paturi „nu sunt folosite la maxim pentru că acolo nu e o presiune” şi există zone în care paturile sunt folosite la maxim „pentru că este o presiune”. 
 
Raed Arafat a explicat faptul că atunci când afirmă că nu mai sunt paturi la ATI se referă la acele paturi de terapie intensivă care sunt alocate tratării celor diagnosticaţi cu COVID-19.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.