Va fi gata aeroportul anul acesta? CJ Brașov a avut răbdare doi ani cu firma care trebuia să realizeze nouă obiecte la aeroportul de la Ghimbav. Pentru terminarea lucrărilor, administrația județeană încearcă două variante

Consiliul Județean (CJ) Brașov a lansat în 12 aprilie o licitație cu o valoare estimată de 29.057.996 lei, fără TVA, pentru finalizarea lucrărilor la șapte dintre cele nouă obiecte de la aeroportul de la Ghimbav. Procedura a fost lansată în condițiile în care firma SC Construcții SA Sibiu, care a obținut contractul în luna ianuarie a anului 2019, nu a respectat graficul de lucrări și a fost „concediată” de administrația județeană brașoveană. 

Conform contractului, firma sibiană trebuia să realizeze clădirea energetică,  remiza PSI, posturi control acces, gospodărie de apă, parcare auto și drum acces terminal – DJ 103C, drumuri tehnologice interioare, împrejmuire și porți, rețele interioare în aeroport, și platforma antisuflu. După semnarea contractului, părțile au convenit excluderea din lista de lucrări a împrejmuirii și porților, deoarece realizarea acestora a necesitat adaptarea la cerințele Administrației Bazinale de Apă Olt cu privire la devierea canalului Beselcin.

 

Cum s-a ajuns la rezilierea contractului

 Potrivit administrației județene brașovene, la data preconizată de terminare a lucrărilor conform contractului, constructorul sibian a executat doar 11,7% din contract.

„Deși autoritatea contractantă a notificat în repetate rânduri antreprenorul cu privire la îndeplinirea defectuoasă a contractului, acesta din urmă nu și-a respectat obligațiile contractuale la termenele și în condițiile stipulate în contract, motiv pentru care Județul Brașov a transmis antreprenorului notificarea de reziliere a contractului cu nr. 16280/07.10.2020. În urma efectelor acestei notificări de reziliere, Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 a fost reziliat începând cu data de 23.10.2020, din cauza neîndeplinirii acestuia. Autoritatea județeană a contractat specialiști care să realizeze o expertiză tehnică extrajudiciară de constatare, iar raportul prezentat de către aceștia constată că antreprenorul SC Construcții SA a încălcat prevederile contractului și a întârziat în mod nejustificat execuția lucrărilor, beneficiarul fiind îndreptățit la rezilierea contractului. Județul Brașov a făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar în urma repetatelor tergiversări cauzate de antreprenor, reintrarea în posesia amplasamentului s-a realizat abia în luna ianuarie 2021. Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate Județului Brașov din motivul neîndeplinirii contractului de către antreprenorul SC Construcții SA, Consiliul Județean Brașov va face demersuri atât în instanță, cât la asiguratorul antreprenorului, în vederea recuperării sumelor rezultate”, a explicat Consiliul Județean Brașov, printr-un comunicat de presă. 

Licitație sau negociere directă? 

În anunțul licitației lansate în 12 aprilie, ofertele pot fi depuse până în 18 mai, după care dosarele vor fi evaluate. Dacă în urma licitației lansate în 12 aprilie va fi stabilit un constructor, acesta va avea la dispoziție cel mult șase luni pentru a finaliza lucrările. Practic, având în vedere că procedura de atribuire este destul de lungă, dacă vor fi depuse oferte și nu vor fi depuse contestații și dacă firma care va obține contractul va reuși să se mobilizeze, lucrările ar putea fi gata, în cel mai fericit caz, la finalul anului. Apoi, cele nouă obiecte vor trece prin etapa de certificare, astfel că este puțin probabil ca anul acesta de pe Aeroportul Internațional Brașov să fie operate curse comerciale, așa cum are în plan conducerea Consiliului Județean. 

Pe de altă parte, în anunțul licitației se arată că „prezenta procedură de achiziție este inițiata sub incidenta unei clauze suspensive, în sensul că Autoritatea Contractantă își rezervă dreptul de a anula sau suspenda procedura de atribuire. Având în vedere imprevizibilitatea situației generate de rezilierea contractului atribuit în baza anunțului de participare CN1005037 din 10.10.2018 (cea câștigată de Construcții SA Sibiu) și de urgența finalizării acestor lucrări, Autoritatea Contractantă, derulează în paralel cu procedura de achiziție și procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunt publicitar. În situația în care, înainte de finalizarea prezentei proceduri, se emite ordinul de începere a lucrărilor, contractante în baza procedurii de negociere fără publicare prealabilă a unui anunt publicitar, procedura se va anula/suspenda sau se va finaliza fără semnarea unui unui contract de lucrări”.   

Licitația lansată în 12 aprilie vizează lucrările la 7 dintre cele două obiecte, respectiv clădirea energetică, remiza PSI, posturi control acces, gospodărie de apă, parcare auto și drum acces terminal – DJ 103C, drumuri tehnologice interioare, rețele interioare în aeroport. Conform caietului de sarcini, constructorul va trebui și să remedieze drumul de acces, drumul tehnologic și parcarea, având în vedere că nu s-au făcut lucrări de protejare a acestora pe perioada iernii.

În acest contract nu a fost inclusă împrejmuirea și porțile, care nu au făcut parte nici din contractul inițial. 

În ceea ce privește finalizarea platformei antisuflu, Consiliul Județean Brașov a transmis că „având în vedere că acest obiectiv este finalizat în proporție de 85% și că lucrările de balizaj presupun o adaptare tehnică în vederea montării echipamentelor pe această structură, execuția în vederea finalizării acestui obiectiv va fi preluată de antreprenorul care realizează contractul de balizaj”. 

 Constructorul „concediat”, are un „cazier bogat” la Primăria Sibiu 

Despre modul în care firma sibiană (care, inițial a câștigat și licitația pentru construirea terminalului aeroportului) își respectă contractele a scris și presa locală din Sibiu.

Printre altele, după ce Consiliul Județean a anunțat primele rezultate ale licitației pentru construirea terminalului aeroportului, primarul Sibiului, Astrid Fodor, îi ura succes președintelui CJ Brașov, Adrian Veștea. 

Firma contractată pentru terminalul Aeroportului Brașov, „concediată“ de Primăria Sibiu pentru întârzieri repetate

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.