Autostrada Ploieşti – Braşov a devenit „obiectiv strategic de interes național”, după anularea parteneriatului cu consorţiul chinezo-turc

CSAT a aprobat azi declararea autostrăzii Ploiești-Brașov drept „obiectiv strategic de interes național”, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis. Acest lucru presupune alocarea, cu prioritate, a unor fonduri publice, de la bugetul de stat, pentru această investiţie. Declararea autostrăzii ca „obiectiv strategic de interes naţionqal“ vine după ce Guvernul României a renunţat la parteneriatul public-privat cu compania turco-chineză pe care o selectase pentru construirea drumului. (vezi AICI).

Pe de altă parte însă, Șeful statului a anunțat, la finalul reuniunii CSAT de azi, că a atenționat-o pe Viorica Dăncilă că „încă de la finalul anului trecut este în vigoare o lege pe care Guvernul continuă să o încalce și care prevede obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei”. 

„Avem o nouă dovadă a incapacității acestei guvernări de a dezvolta România. Este deplina responsabilitate a Guvernului de a găsi acele soluții care se impun pentru a putea realiza aceste proiecte prioritare pentru milioane de români, inclusiv posibilitatea declarării și acestui obiectiv de infrastructură ca unul strategic de interes național, lucru pe care l-am propus foarte concret în ședința CSAT de astăzi”, a mai spus Iohannis.Reamintim că în luna mai, reprezentanții Guvernului prin Comisia Națională de Prognoză au prezentat asocierea dintre compania chineză CCCC și compania turcă Makyol ca viitor constructor în cadrul procedurii de Parteneriat Public Privat pentru autostrada Ploiești – Comarnic – Brașov (Râșnov). 
 
Proiectul de PPP prevedea circa 1,36 de miliarde de euro pentru proiectarea și execuția celor circa 100 de km de autostradă dintre Ploiești și Brașov. Studiul de fundamentare realizat de CNSP spunea  că PPP-ul se va întinde pe o perioadă de 44 de ani, dar în două etape. Prima etapă va fi de 24 de ani: 4 ani pentru proiectare+execuție și 20 de ani pentru operare.
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.