Raed Arafat despre răspândirea coronavirusului: „Clar, situaţia nu este sub control”/ Este posibil ca sistemul medical să ajungă „la stres maxim”

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi seară, că nu se poate spune că situaţia este controlată în ceea ce priveşte răspândirea pandemiei, mai ales în unele zone ale ţării. „Clar că situaţia nu este sub control”, afirmă Arafat, precizând că avem lucruri de îmbunătpţit la efectuarea anchetelor epidemiologice. Întrebat dacă sistemul medical ar putea intra în colaps, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a precizat că, „fără nicio discuţie”, dacă nu se reduce numărul de cazuri se poate asunge la presiune pe sistem.

Raed Arafat a fost întrebat, joi seară, la Antena 3, dacă situaţia este sub control, în ceea ce priveşte limitarea pandemiei de coronavirus şi a afirmat:

„Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor şi creşterea semnificativă zilnică… Aceste creşteri arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control”. 

Printre zonele care au avut o creştere constantă a numărului de cazuri în ultima perioadă este judeţul Braşov, care joi a înregistrat 113 testări pozitive (în afara retestărilor), adică 10% din numărul total de la nivel naţional. 

Arafat a precizat că situaţia poate fi ţinută sub control dacă se stabilesc aspectele care trebuie îmbunătăţite.

„Trebuie să vedem unde sunt locuri de îmbunătăţit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat şi s-au dat dispoziţii clare pentru intensificarea lor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă ca DSP-urile să ţină un număr de persoane suplimentare să lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. Numărul personalului este insuficient. Să comparăm situaţia stării de urgenţă – când noi am avut personal detaşat, am avut  medicii şcolari, am avut epidemiologi detaşaţi, am avut rezidenţii de epidemiologie. Acest personal, la un moment, a dispărut. În contextul în care creşte numărul cazurilor, clar că acum trebuie, din nou, întărit DSP-ul pe anchetele epidemiologice şi anchetele epidemiologice, în faza asta, încă sunt foarte importante. La un anumit moment s-ar putea să fie deja depăşită situaţia”, a mai declarat Arafat.

Întrebat dacă crede că sistemul medical ar putea intra în colaps, Arafat a declarat:

„Dacă vreţi să vorbim de situaţii cum au fost în anumite zone din Italia, în Spania, dacă continuăm creşterile şi nu ne oprim din creştere şi nu avem un platou şi nu începem să scădem la un moment este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că, faţă de perioada de debut a pandemiei, acum avem toate stocurile necesare, dar tot se poate ajunge la saturaţia sistemului medical.

„Dacă ajungem la o situaţie în care să avem nevoie de personal în plus, există mecanisme, Mecanismul protecţiei civile europene. Dar, în final, fără nicio discuţie, există riscul ca cel puţin în unele zone să avem o presiune pe sistem şi să trebuiască să mutăm bolnavul în alte zone în care sunt mai puţin afectate, cum au făcut francezii din zona Alsacia care, cu un tren TGV, au dus pacienţii grav de acolo la celălalt capăt al Franţei care era mai puţin afectat. Deci, este posibil acest lucru, există mecanisme de ajustare a unei situaţii”, a mai declarat şeful DSU.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.