FOTO. Ștrandul din Făgăraș va fi demolat și înlocuit cu un bazin acoperit. Părerile făgărășenilor sunt împărțite

Vechiul ștrand în aer liber din Făgăraș, cumpărat de primăria municipiului în anul 2010 de la Combinatul Chimic din localitate, va fi demolat. În locul lui se va construi un bazin acoperit. Proiectul i-a împărțit pe făgărășeni în două tabere. Unii nu sunt de acord cu această investiție și solicită municipalității să mențină ștrandul în aer liber și să reducă prețurile. Alții spun că investiția este oportună, iar de acest bazin ar putea beneficia, în special, copiii. 

Discuțiile în oraș au apărut după ce în ultima ședință de Consiliu Local Făgăraș a fost aprobată o hotărâre privind demolarea ștrandului, lucrările fiind estimate la suma de 388.490,740 lei cu tot cu TVA. 

Cum, în documentația aferentă proiectului de hotărâre nu erau prezentate detalii, decizia a devenit subiect de dezbatere în presa locală și pe rețelele de socializare. Abia după ce spiritele „s-au încins”, primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a prezentat mai multe detalii pe pagina lui de Facebook. 

„Oameni buni, ștrandul se demolează pentru că Primăria Făgăraș cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE-n.n) prin Compania Națională de Investiții va efectua investiția «Bazin de înot acoperit în Municipiul Făgăraș». Vă rog să înțelegeți că beneficiarii acestui proiect sunt făgărășenii. La finalizarea investiției, bazinul va fi în proprietatea Municipiului Făgăraș și va fi pus la dispoziția făgărășenilor, în special a copiilor de la școlile din oraș”, a scris primarul pe rețelele de socializare. 

Care este stadiul proiectului 

Primii pași pentru realizarea bazinului acoperit au fost făcuți în anul 2016, când Primăria Făgăraș a depus documentația pentru includerea investiției în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social. Apoi, timp de aproape doi ani, respectiv perioada 24 noiembrie 2016 – 4 octombrie 2018 au fost pregătite documentațiile, după care MDRAPFE a aprobat investiția în lista-sinteza a Companiei Naționale de Investiții (CNI). Anul acesta Consiliul Local Făgăraș a aprobat indicatorii tehnico-economici și a predat amplasamentul către CNI, iar compania a a inclus proiectul în lista de investiții.  Tot CNI a demarat și procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor.  

 În perioada următoare va fi semnat protocolul de predare a amplasament către CNI, iar Primăria Făgăraș se va ocupa de realizarea utilităților. 

Cum va arăta noul bazin 

  • Clădire va avea subsol, parter și un etaj.   
  • Bazin mare de înot  – cu dimensiune de 25×21 m, care să poată fi utilizat pentru înot de agrement. Bazinul va fi proiectat respectând prescripţiile şi standardele în vigoare, referitoare la aceste construcţii. Adâncimea apei din bazin va fi variabilă, realizată în 2 pante, prima pantă va fi de la 1,40m la 1,60 m iar a doua de la 1,60m la 1,90m. Se va respecta cota luciului de apa față de jgheaburile de colectare pentru deversarea supraplinului în rezervorul tampon de compensare, conform normativelor. Bazinul va avea 8 culoare instalate pe partea cea mai lunga a bazinului, culoarele laterale vor avea o lățime de 3m iar cele 6 din mijloc vor avea o lățime de 2,5m. Toate cele 8 culoare vor fi separate de plutitoare antival și vor avea montate 8 bloc-startere în capătul cu adâncime de 1,90m. Se va avea în vedere și amenajarea spatiilor libere – căi de acces din jurul bazinului.
    Apa bazinului interior va fi încălzită și recirculată. Temperatura apei din bazin va fi de 26 grade, iar cea a aerului de 28 de grade C. 
  •  Bazin mic de înot– cu dimensiune de de 7×15 m, care să poată fi utilizat pentru antrenament și pentru copii cu vârste mai mici de 5 ani. Bazinul va fi proiectat având în vedere prescripţiile şi standardele în vigoare, referitoare la aceste construcţii. Adâncimea apei din bazin va fi în variabilă de la 0,90 la 1,10 m, cu respectarea cotei luciului de apa față de jgheaburile de colectare pentru deversarea supraplinului în rezervorul tampon de compensare, conform normativelor. Se va avea în vedere și amenajarea spatiilor libere – căi de acces din jurul bazinului. Apa bazinului interior va fi încălzită și recirculată în sitem de hidroliză salină. Temperatura apei din bazin va fi de 26 grade C, iar cea a aerului de 28 de grade C.
  •  Bazin de hidromasaj – cu dimenasiuni de 7x3m, cu o adâncime de 1,10m.
  •  Vestiare pentru acces bazine, toalete pe sexe, toaletă persoane cu dizabilități.
  • Vestiare profesori.
  •  Saună uscată, saună umedă și saună sărată.
  •  Lifturi acces persoane cu dizabilități.
  • Depozitări, spații anexe.
  • Cabinet medical.
  • Tribune.
  •  Sală de recuperare cu vestiare și grupuri sanitare
  • Spații tehnice, cameră centrală, spații tehnice instalații de ventilare, ECS, gospodărie incendiu. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.