FOTO&VIDEO. „Studenții“ dr. Vecerdi și as. Motoașcă de la UPU-SMURD au transformat Universitatea Transilvania într-un model pentru România: toate corpurile universității au câte un defibrilator și oameni pregătiți să-l folosească

Șase corpuri ale Universității Transilvania din Brașov au în acest moment câte un defibrilator simplu de folosit și oameni pregătiți care îl pot utiliza în caz de nevoie, fiind singura instituție universitară din România cu aceste dotări. În caz de nevoie, aceste dotări pot fi folosite nu doar în interiorul universității, ci și în afară, în zona adiacentă corpurilor de clădire. 

 

Acest lucru a fost realizat în ultimele luni, printr-un proiect dezvoltat de Cristina Vecerdi, Ioan Motoașcă (ambii de la UPU-SMURD Brașov), Alexandru Georgian Lăcuricean și Raluca Maria Gioroc, care au aplicat în Programul „Noi dezvoltăm Universitatea“ și au obținut din partea Universității Transilvania un grant de 100.000 de lei cu care au pus în aplicare ideea lor.  

Astfel, în perioada iunie-septembrie 2019, 246 de membri ai comunității academice din universitate au fost instruiți în ceea ce privește acordarea primului ajutor premedical. Aceștia au învățat să aplice manevrele de resuscitare și să utilizeze în condiții de siguranță un defibrilator extern automat.

Prin intermediul proiectului au fost achiziționate și montate șase defibrilatoare externe și două manechine de instruire pentru resuscitare, plus două sisteme de instruire pentru DEA care pot fi folosite pentru viitoare instruiri. 

În acest moment, Universitatea Transilvania este sigura din România care deține astfel de dotări, iar la nevoie, ele pot fi folosite și în afara instituției. 

 

„Este prima universitate din România care instalează defibrilatoare automate, și primele din Brașov. Ideea inițială a conducerii universității a fost să instaleze în câteva corpuri, dar apoi s-a suplimentat bugetul alocat acestui proiect, astfel încât să existe în fiecare corp. Având în vedere că o bună parte din aceste corpuri de clădire se află în zona centrală a Brașovului, care este un oraș turistic și un oraș universitar, am decis ca defibrilatoarele să fie la ieșirea din clădire, în zona portarului, astfel încât să poată fi folosite și în comunitate, la nevoie. De asemenea, există și un plan dat către Dispeceratul unic 112, astfel încât cei de acolo să știe unde se află aceste defibrilatoare“, a explicat dr. Cristina Vecerdi, coordonatoare UPU – SMURD Brașov. 

 

De ce a fost nevoie de un astfel de proiect si asemenea dotări la Universitate ne-a explicat tot dr. Cristina Vecerdi, un medic obișnuit cu intervențiile la limita supravietuirii. 

„Cu fiecare minut care trece până la defibrilare în cazul unui stop cardio-respirator, șansa de supraviețuire scade cu 7-10%. De aceea au fost scoase din mediile medicale și mult simplificate aparatele de defibrilare, pentru a putea fi utilizate de cât mai multe persoane, cu o instruire minimă, până la sosirea echipajelor calificate”. 

Dr. Cristina Vecerdi (coordonatoarea UPU-SMURD Brașov) și as. Ioan Motoașcă sunt specialiști în medicină de urgență. Ei s-au implicat în acest proiect în calitate de cursanți ai Școlii doctorale de la Universitatea Transilvania, dat fiind că programul din care au obținut acest grant este unul destinat studenților de la toate nivelurile (licență, master, doctorat), în încercarea de a-i face să se implice cât mai mult în activitatea și dezvoltarea instituției. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.