FOTO&VIDEO. Știința a făcut spectacol, în „Noaptea Cercetătorilor” de la Brașov. Institutul de Cercetare – Dezvoltare al Universității Transilvania a fost prea mic pentru numărul mare de vizitatori

Studenți, elevi, cercetători sau simpli brașoveni, pasionați de știință au participat vineri seara, la Institutul de Cercetare – Dezvoltare al Universității Transilvania din Brașov (pe strada Institutului nr. 10), la un eveniment spectaculos, cares e organizează încă din 2013: „Noaptea Cercetătorilor”.

Numeroșii vizitatori au putut admira sisteme tehnice, mini-laboratoare improvizate pe holurile Institutului de Cercetare-Dezvoltare Transilvania (ICDT), mașinile de curse realizate de studenții brașoveni, roboți mobili, imprimante 3D, drone și alte echipamente de cercetare, dar au avut acces și în unele laboratoare ale institutului. De asemenea, pentru ei au fost pregătite work-shopuri, ateliere jocuri, concursuri dar și alte activități interactive.

Foto: Mihaela Parghel


Printre altele, Centrul de cercetare Inginerie Economică și Sisteme de Producție a demonstrat ce poate roboțelul humanoid ROBONOVA, iar Centrul de cercetare Sisteme pentru controlul proceselor a prezentat un sistem automat de hrănire a animalelor de companie. Centrul de cercetare Sisteme de energii renegerabile și reciclare a prezentat soluții inovative de conversie a energiei solare în energie termică și electrică, iar Centrul de cercetare Centrul de proiectare al Institutului PRO-DD a explicat cum devine realitate virtuală parte a managementului lucrărilor de construcții.

Centrul de cercetare Modelare matematică și produse software i-a provocat pe vizitatori să joace șah cu un oponent Artificial Intelligence, dar și la un concurs de matematică cu premii.

Au fost prezenți și pompierii brașoveni, cu o autoutilitară folosită în intervenţii. Eu au arătat live şi ce poate face robotul intrat anul acesta în dotarea ISU Brașov. Polițiștii au prezentat şi ei „ce se putea vedea” din tehnica folosită în investigațiile criminalistice.

Caii putere „BlueSteamline” au făcut senzație

Echipa Bluesteamline, care a câştigat aproape tot ce se putea în materie de concursuri auto studenţeşti au făcut show în exteriorul clădirii. Au prezentat monopostul VIP şi alte vehicule proiectate și asamblate de ei. Cum era de așteptat, „poligonul” din exteriorul institutului a fost luat cu asalt de vizitatori, iar piloții Bluesteamline s-au comportat ca și când erau la un concurs.

„Muzică medicament”, la standul Facultății de Muzică

La standul Facultății de Muzică, au putut fi testate diferite intstrumente muzicale, iar tentația a fost mare pentru vizitatorii de toate vârstele.

„Am venit pentru Facultatea de Muzică şi am adus câteva instrumente care se folosesc în meloterapie mai mult. Este vorba despre instrumente de percuţie, în general. Am avut peste o sută de vizitatori în această seara, la standul nostru, mulţi dintre ei copii care sunt foarte entuziasmaţi şi încearcă toate instrumentele”, ne-a spus o studentă a Facultății de Muzică din Brașov.

Și liceeni au fost la înălțime

O zonă specială au avut cinci licee brașovene, care au participat la eveniment: Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” și Liceul „Andrei Mureșanu”.


De exemplu, Colegiul Tehnic Mircea Cristea a fost reprezentat de secţia „Producţie media”, care a avut un atelier de tehnici fotografice.


„Elevii au fost de la clase diferite – a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a şi au făcut faţă cu brio întrebărilor vizitatorilor, mai ales că vârsta celor care au trecut pe la standul nostru au fost foarte diverse. Am avut copii micuţi, de vârstă preşcolară, învăţământ primar, până la persoane vârstnice. A fost totul foarte dinamic, la stand s-a perindat în permanenţă lumea, experienţa în sine a fost una plăcută, iar faptul că elevii şi-au dorit să vină şi anul acesta nu face decât să concluzioneze că le-a plăcut foarte tare evenimentul”, a declarat Iulia Barbu, profesor de tehnici vizuale la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”.

Tehnologii moderne pentru studierea unei lumi arhaice


Cercetarea nu înseamnă numai tehnologie, microcipuri sau inginerie, ci și studierea unor comunități, a unor elemente de patrimoniu cultural material şi imaterial, înțelegerea oamenilor, a valorilor și a credințelor lor.

Astfel, în „Noaptea cercetătorilor”, Facultatea de Sociologie și Comunicare a reprezentat „tabăra socio-umană”, prezentând un proiect de cercetare internațională realizat de curând, într-o zonă pitorească a României: Țara Lăpușului.


„Facultatea de Sociologie şi Comunicare, prin Centrul de Cercetare şi Inovare, a avut o prezenţă mai inedită. Într-o sală plină de roboţei, de realitate virtuală, noi ne-am întors în trecut prezentând un proiect încheiat recent, o şcoală de vară în Ţara Lăpuşului. TCC, proiectul pe care l-am prezentat la Noaptea Cercetătorilor, poate părea mai rural, să-i spunem aşa. Însă el a implicat studenţi pe diferite specializări, de la mai multe universităţi din lume şi cred că şi această parte finală a proiectului – de Media digitală, ce a presupus crearea a două materiale video de prezentare sau filmări cu dona, putem să le considerăm parte din ceea ce înseamnă acum modern şi în spiritul locului”, a declarat conf. dr. Florin Nechita, prodecan la Facultatea de Sociologie și Comunicare şi coordonatorul proiectului Transilvania Creative Camp 2023.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual, care se organizează în ultima zi de vineri din luna septembrie în sute de oraşe europene, pentru a sărbători cunoaşterea, descoperirile şi beneficiile cercetării.

Drone footage: Mihaela Parghel

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.