FOTO. Sfoara străzii Sforii a fost tăiată vineri. Fiecare fereastră a fost „personalizată printr-un joc al perspectivelor”

După mai bine de o lună de lucrări, Strada Sforii a fost redeschisă vineri. Zidurile celor 4 imobile care străjuiesc artera au fost retencuite, zugrăvite și pictate de doi artiști. De asemene, potrivit președintelui Asociației Împreună pentru Dezvoltarea Comunității (AIDC), Kristina Creoșteanu, au fost realizate lucrări la sistemul de canalizare, iar la acoperișuri au fost instalate dispozitive care să împiedice căderea zăpezii. „Prin acest proiect am încercat să transformăm această stradă într-o «galerie în aer liber». Cele 24 de ferestre care dau spre stradă sunt ramele tablourilor”, a declarat Creoșteanu. 

Ca o noutate, o porțiune dintr-un perete a fost transformat într-un „panou pentru mesaje”, pe care oamenii să își scrie impresiile. Acestea nu vor rămâne permanent acolo, pentru că o dată pe lună vor fi fotografiate, apoi pe perete se va aplica un strat de vopsea, pentru alte mesaje. „Fotografiile cu mesaje vor fi publicate pe site-ul asociației”, a mai declarat Creoșteanu. 

Totodată, la intrarea pe strada Sforii dinspre strada Cerbului, a fost amenajat un spațiu liber, delimitat de 4 cuburi pavate cu piatră naturală, unde turiștii pot asculta nederanjați explicațiile ghizilor. Tot pe strada Cerbului, intrarea spre strada Sforii este indicată de o statuie. „În locul acestei statui puteam pune un indicator clasic. Însă, am considerat că această statuie, realizată de artistul care a realizat lucrări și pentru Cetatea Alba Iulia, este o soluție mult mai potrivită”, a explicat președintele AIDC. 

Partea artistică a proiectului  a fost explicată de Bogdan, unul dintre cei doi pictori care au decorat cele 24 de ferestre. „Fiecare fereastră a fost personalizată printr-un joc al perspectivelor. În ceea ce privește cromatica, noi am înviorat culorile existente înainte de a începe acest proiect”, a explicat artistul. Cei doi artiști au fost fost cei care au „tăiat sfoara” străzii Sforii. 

Proiectul, cu o valoare totală de 126.000 lei, a beneficiat suma nerambursabilă de 99.000 lei prin Programul de finanțare a evenimentelor culturale al Primăriei Brașov. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.