6 instituții din municipul Brașov dau în judecată ANOFM pentru șomajul din perioada pandemiei. Peste 3,3 milioane lei sunt de recuperat

Mai multe instituţii din subordinea Consiliului Local Braşov vor da  în judecată Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a recupera sumele de bani aferente indemnizaţiei şomajului tehnic, pentru lunile în care activitatea le-a fost suspendată prin acte normative, odată cu instituirea stării de urgenţă.

Potrivit viceprimarului municipiului Braşov, Costel Mihai, este vorba despre şase entităţi publice, pentru care la buget trebuie recuperată suma de 3.317.728 de lei., bani care ar fi trebuit să fie asigurați, conform legii, de ANOFM, însă, în final a ajuns să fie alocați de la bugetul local, astfel încât angajații să nu rămână fără venituri pe perioada cât activitatea lor a fost suspendată din cauza pandemiei. 

„Am luat decizia de a merge în instanţă pentru recuperarea sumelor, întrucât indemnizaţiile nu au fost plătite decât parţial pentru unele instituţii, iar pentru altele am primit direct refuzul, cu toate că prevederile OUG 30, modificată cu OUG 32 stabilesc în mod clar modalitatea de plată a personalului afectat din entităţile a căror activitate a fost suspendată parţial sau total prin măsurile luate pe perioada pandemiei. Ne considerăm îndreptăţiţi să recuperăm sumele pentru fiecare dintre aceste instituţii, pentru că am făcut plata drepturilor salariale de la buegetul local”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Serviciul Administrare Creşe este primul care a înregistrat o acţiune în instanţă

Prima acţiune în instanţă a fost pornită ieri, de către Serviciul Public Administrare Creşe. Angajaţii de la creşele braşovene şi-au primit în lunile aprilie şi mai, indemnizaţiile de şomaj din bugetul local, deşi, ANOFM este cea care ar fi trebuit să facă plăţile. SPAC a depus acţiunea în instanţă pentru a recupera suma de 1.101.866 de lei.  

Instituțiile aflate în situații similare și care vor porni acțiuni în instanță sunt următoarele:

  • Opera Brașov – 1.223.134 de lei, pe lunile aprilie şi mai;
  • Filarmonică – 634.000 lei;
  • Teatrul „Sică Alexandrescu” / 176.116 lei, pentru luna mai;
  • Teatrul de Copii „Arlechino” – 71.797 pentru luna mai;
  • Serviciul Salvamont – 110.814, pentru lunile aprilie, mai şi o parte din iunie.

„Vor fi acţiuni unitare din punct de vedere al cererii de chemare în judecată”

După Serviciul Public Administrare Creşe, şi celelalte instituţii vor depune acţiuni în instanţă, prin serviciile juridice pe care le vor contracta. De altfel, Consiliul Local a aprobat această măsură.

„Celelalte instituţii vor depune în următoare perioadă acţiunile în instanţă, ţinând cont că sunt momente şi situaţii diferite. La unele s-au făcut plăţi parţiale sau ANOFM a cerut returnarea banilor. Oricum, toate acţiunile sunt pregătite şi cel târziu săptămâna viitoare vor fi depuse în instanţă. În principiu, vor fi acţiuni unitare, din punct de vedere al cererii de chemare în judecată”, a mai precizat viceprimarul Costel Mihai.

1 Trackback / Pingback

  1. Statul dă în judecată statul, la Brașov. Ce așteptări mai pot avea firmele private? - NewsBV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.